Maassa on armeija – oma tai vieras

Euroopan unionille kaavaillaan jäsenvaltioiden yhteisiä puolustusvoimia tai omaa armeijaa. Tämä herättää monia kysymyksiä: kuka tätä armeijaa komentaa? Mihin sitä käytetään? Puolustaako se Suomea, jos Suomeen hyökätään? Lakkautetaanko samalla Suomen oma armeija? Yhteinen armeija on huono idea monestakin syystä.

Valtaosa EU-maista on puolustusliitto NATOn jäseniä ja ajaneet armeijansa alas esimerkiksi lakkauttamalla yleisen asevelvollisuuden. Näiden maiden puolustus nojaa NATOon ja Yhdysvaltoihin, joten niillä ei ole kiinnostusta perustaa EU:lle rinnakkaista ja vääjäämättä heikompaa järjestelmää – etenkään vain siksi, että Suomi haluaisi niin. Toisekseen ongelma olisi, että suomalaisia nuoria miehiä voitaisiin lähettää sotimaan muiden sotia, mikä on väärin. En myöskään luottaisi sekalaisen eurooppalaisen armeijan kykyyn ja tahtoon puolustaa Suomea. Monissa Euroopan maissa on jo omaa maata kohtaan alhainen maanpuolustustahto, joten miksi heitä kiinnostaisi puolustaa Suomea?

Nykyinen miehiä koskeva yleinen asevelvollisuus takaa Puolustusvoimille tarvittavan reservin ja sotilasmäärän. Nykyistä suurempi osa miehistä saisikin suorittaa armeijan, sillä osuus on laskeva. Tämä on huolestuttava kehitys, kun osa miesikäluokasta ei enää kuntonsa tai mielenterveytensä puolesta pysty suorittamaan varusmiespalvelusta. Toisin oli vielä jokunen vuosikymmentä sitten, mutta tämä asia vaatiikin omia toimia muilla sektoreilla.

Laittaisin mielellään myös kaikki naiset asepalvelukseen. Siihen ei tosin ole valitettavasti tällä hetkellä resursseja. Mielestäni olisi tavoiteltavaa, että koko kansa olisi koulutettu aseisiin ja puolustamaan Suomea. Pahimmassa tapauksessa, jossa Suomi joutuisi vihollisen miehittämäksi, voisi koko kansa osallistua miehittäjää vastaan käytävään sissisotaan, haitantekoon ja miehittäjän tappioiden tekemiseen niin suureksi, että heidän on pakko vetäytyä.

Venäjä on ainoa sotilaallinen uhka Suomelle. Ei välitön, mutta ainut realistinen uhka, joka on otettava vakavasti. Siksi meillä on Puolustusvoimat ja oma armeija. Toivottavasti meidän ei enää koskaan tarvitse päätyä tilanteeseen, jossa joudumme puolustamaan maatamme, saati käymään sissisotaan miehittäjää vastaan. Venäjä on kuitenkin sotimalla Georgiassa ja Ukrainassa sekä miehittämällä Krimin osoittanut, että on valmis valtaamaan naapurimaidensa alueita. Suomen on otettava uhka tosissaan ja varauduttava. Meillä on oltava vahva oma armeija, joka pystyy nopeasti reagoimaan. Vahvaa ja iskukykyisistä armeijaa tarvitaan, jotta vihollisen hyökkäys voidaan pysäyttää ja torjua mahdollisimman nopeasti, jotta rauha palaisi ja sota loppuisi. Parhaimmillaan tarpeeksi vahva armeija nostaa kynnyksen hyökätä Suomeen niin korkeaksi, ettei vihollinen siihen edes lähde.

Kaikessa päätöksenteossa pitää ottaa maanpuolustus, huoltovarmuus ja turvallisuus huomioon. Puolustusvoimat on parantanut valmiuttaan esimerkiksi perustamalla varuskuntiin valmiusyksiköt. Tehtävää on kuitenkin vielä jäljellä turvallisuuden suhteen. Jalkaväkimiinat on palautettava, sillä ne ovat Suomen oloissa korvaamaton, halpa ja tehokas puolustusase. On hankittava jopa 96 uutta hävittäjää, jotta Suomella pysyy uskottava ilma-ase vihollisen ilmavoimien torjumiseen, tiedusteluun ja vastaiskuihin. Merivoimien toimintakyky on turvattava saattamalla loppuun Laivue2020 -hanke ja aseistamalla asianmukaisesti nämä laivat. Huoltovarmuudesta on pidettävä huolta rakentamalla ja linjaamaalla Jäämeren rata länteen, nykyisen radan jatkeena Kolarista Ruotsin rajaa pitkin Norjan rannikolle. Jos sodan aikana Venäjä katkaisisi Itämeren kulkuyhteydet, Suomen ulkomaan tuonnista 77 prosenttia ja viennistä jopa 90 prosenttia katkeaisi, koska pääasiallinen kauppareitti on juurikin Itämeri. Meillä on siis oltava vaihtoehtoinen huoltoreitti, eli Jäämeren rata. Rataa ei voi linjata itään, koska se on silloin helppo tuhota Venäjän toimesta, eli rata menettäisi tarkoituksena turvallisena huoltoreittinä. Ahvenanmaa on remilitarisoitava.

Suomen puolustus lähtee meidän omista lähtökohdista ja omasta armeijasta. Yhteistyötä Ruotsin, muiden Euroopan maiden ja Yhdysvaltojen kanssa voidaan tehdä, mutta kaiken pitää perustua meidän omaan puolustukseen. Lähtökohtaisesti koko miesikäluokan on suoritettava asepalvelus, sillä meillä on jatkossakin säilyttävä riittävä reservi armeijan tarpeisiin.

Suomi tarvitsee nyt militarismia. Mitä paremmin valmistaudumme etukäteen, sitä korkeampi kynnys Suomeen on hyökätä ja mitä valmiimpia olemme, sitä nopeammin isku voidaan torjua ja palata rauhaan. Me tarvitsemme vahvat Puolustusvoimat, jotta suomalaiset saisivat elää rauhassa.

asserikinnunen
Perussuomalaiset Joensuu

Joensuun kaupunginvaltuutettu ja valtuuston 2. varapuheenjohtaja. Aluevaltuuston jäsen sekä maakuntahallituksen varajäsen Pohjois-Karjalassa. MTS varapuheenjohtaja. Valtiotiedettä Helsingin yliopistossa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu